Checkered Flag Smart Center

Checkered Flag Smart Center — Click for more info »

Checkered Flag Smart Center detail Checkered Flag Smart Center detail

The Checkered Flag Smart Center is a 2-story, 8,500 square-foot facility. The Smart concept is to “open your mind” and accept a “less is more” philosophy. The building is designed to focus on the essentials, minimize the footprint and maximize the impact on the customer’s experience. This concept creates a facility that is functional, comfortable and unmistakably “smart.”

The building is clad in manganese ironspot brick and black metal panels with a bright yellow enclosure. The full height storefront allows natural sunlight to amplify the interior. The reception station is centrally located to act as a customer service hub and a second floor balcony opens into the showroom providing employees visual access to the sales lot and showroom floor below.

Owner: Checkered Flag Motor Car Company
Architect: Lyall Design Architects

Center for Research & Technology

Center for Research & Technology — Click for more info »

Center for Research & Technology detail Center for Research & Technology detail

Hourigan Construction provided full preconstruction and construction management services for the construction of the new 450,000 square-foot; 9-story Philip Morris USA Center for Research & Technology, 900-vehicle parking deck, pedestrian walkway, utilities building, and outdoor park. In addition, Hourigan assisted the owner with the site and architect selection.

The campus was built in the Virginia Bio-Technology park. The facility contains research laboratories, offices and building support facilities, a cafeteria and fitness center. The building doubles the company’s research capacity with a population of 500 specialized scientists, engineers, and support staff.

Owner: Philip Morris USA
Architect: CUH2A

Canal Crossing Building Renovations

Canal Crossing Building Renovations — Click for more info »

Canal Crossing Building Renovations detail Canal Crossing Building Renovations detail

Hourigan Construction provided preconstruction and construction services for the renovation of the two Canal Crossing Buildings and atrium. The property is located in Richmond’s historic Shockoe Slip district.

Canal Crossing l is a 5-story, 50,000 square-foot structure. Renovations included removal of paint from the exterior and restoration of the original brick and concrete finish. Existing garage doors on the 1st floor were replaced with glass storefronts and windows overlooking the canal walk. Canal Crossing II is a 2-story, 58,000 square-foot building. Both floors have an open 29,000 square-foot floorplate, which were finished in contemporary styles. Construction of a 40-foot-tall Atrium space houses an entrance landing and conference room.

Owner: Fulton Hill Properties
Architect: Baskervill

Lewis Ginter Botanical Garden

Lewis Ginter Botanical Garden — Click for more info »

Lewis Ginter Botanical Garden detail Lewis Ginter Botanical Garden detail

This facility is not your typical commercial construction project. It is a sophisticated landscape and hardscape project that demanded intricate scheduling. The rose garden creates a terraced lawn that links the Central Garden and Conservatory to the Rose Garden and patio. Meandering paths allow guests to enjoy the roses up-close.

This project demanded a high level of detail and quality with regard to scheduling and construction. There were many different trade contractors involved in a confined area with limited access. Underground utilities for drainage and final site grading were carefully designed and installed to maintain proper soil conditions for the roses and to drain the terraced lawn areas quickly after storms.

Owner: Lewis Ginter Botanical Garden
Architect: Higgins Gerstenmaier

Media General 111 Building

Media General 111 Building — Click for more info »

Media General 111 Building detail Media General 111 Building detail

Hourigan Construction renovated this historic 4-story, 40,000 square-foot former TV studio, originally built in 1948, to serve Media General’s broadcast and interactive groups.

The lobby construction included a stone floor, cherry wood trim, stainless steel accents, a media wall, special coatings, and a high-tech reception desk. The existing skin, composed of steel framing wrapped in concrete, was replaced with the new skin of an aluminum composite panel wall system. The exterior also included new punched windows and curtain wall exterior, built-up roof, and curtain wall at the front entrance. Selective demolition procedures were undertaken to avoid air-borne contamination during the process.

Owner: Media General
Architect: Baskervill